Dagmar Menegello

ŽIVOTOPIS:

Dagmar Meneghello rođena je u Zagrebu, ali je većinu svog života provela u Palmižani na otoku Klementu. Zagrebačka Hvaranka, novinarka, izdavačica, galeristica, mecena, vlasnica i voditeljca stoljetnog turističkog posjeda na Palmižani, a ujedno jedna od najvećih hrvatskih kolekcionarki.

Već je sa 16 godina radila u Studentskom listu, a s 18 godina bila redovno zaposlena u zagrebačkom “Večernjem listu” . Također je pisala i u drugim izdanjima u “Vjesnikovoj kući”.

Više od 400 likovnih izložbi, koncerata ozbiljne glazbe priredila je u galeriji na kraju svijeta i od svog doma napravila jedinstveni “otok umjetnosti”, jedan od najpoznatijih i najljepših hrvatskih brendova kulturnog turizma, omiljenu internacionalnu destinaciju umjetnika i onih koji vole umjetnost.

Jedna je od utemeljiteljica umjetničke galerije Škorpion na Palmižani koja je postala važan izlog za upoznavanje mladih hrvatskih umjetnika.

ZAKLADA DAGMAR MENEGHELLO:

Osnovana je u suradnji s Hrvatskom autorskom agencijom HAA-CIV u ožujku 2022. godine u
Zagrebu. Svrha Zaklade je osiguranje uvjeta za trajnu zaštitu, očiuvanje, znanstveno izučavanje stručno prezentiranje i populariziranje zbirke umjetničkih djela iz kolekcije Dagmar Meneghello, očuvanja i promicanja kulturnog turizma obitelji Meneghello. Cilj Zaklade je potivanje kulturno-umjetničkog stvaralaštva i kreativnosti u radu mladih, nadarenih umjetnika iz Hrvatske i iznozemstva.

Podijeli:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn